24.11.11

Θεσσαλονίκη: Μια εβδομάδα στο... έλεος των αιωρούμενων σωματιδίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Στο έλεος των αιωρούμενων σωματιδίων παραμένει για 7η συνεχή μέρα η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τις τιμές να υπερβαίνουν τα όρια συναγερμού, και τους πολίτες να αναπνέουν το μολυσμένο αέρα της πόλης.
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν χτες (ρύθμιση κυκλοφορίας, πλύσιμο δρόμων κ.ά.) συνέβαλαν σε ένα βαθμό, μαζί με τις μετεωρολογικές συνθήκες, στην ανακοπή της αυξητικής τάσης των ρύπων, που όμως
παραμένουν... εκτός ορίων.
Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί γιατί δε λαμβάνονται τα μέτρα που προβλέπονται από την ΚΥΑ της 14ης Αυγούστου 2008 για επιβολή δακτυλίου στο κέντρο, κλείσιμο των σχολείων και περιορισμό των δραστηριοτήτων (βιομηχανιών, νυχτερινών κέντρων κ.λπ.) που έχουν θεσπιστεί για τη μείωση των πηγών εκπομπής ρύπων, αλλά και την προστασία των πολιτών.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα βρέφη και παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, υποστηρίζει ότι η κατάσταση «δεν είναι επικίνδυνη», καθώς «μετά την εφαρμογή των μέτρων και με τη σταδιακή αλλαγή των μετεωρολογικών συνθηκών, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΜΥ θα ολοκληρωθεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής», μειώθηκε ο αριθμός των αιωρούμενων μικροσωματιδίων σύμφωνα με τις χτεσινές μετρήσεις. Παράλληλα καλεί τους πολίτες «να μην πανικοβάλλονται» και εκτιμά ότι «το φαινόμενο εξασθενεί διαρκώς και από την Παρασκευή η κατάσταση θα είναι αισθητά καλύτερη σε όλη την πόλη».
Επικίνδυνοι ρύποι
Η καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Κωνσταντινή Σαμαρά τονίζει ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις, είναι επικίνδυνα. «Το πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη είναι παλιό και γι' αυτό το παρακολουθούμε συστηματικά και έχουμε κάνει χημικές αναλύσεις για να δούμε τη σύστασή τους. Εχει διαπιστωθεί ότι μεταξύ άλλων περιέχουν και καρκινογόνες ουσίες, όπως είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων (π.χ. πετρέλαιο) και στερεών καυσίμων. Επίσης έχουμε βρει βαρέα μέταλλα με κυριότερο το κάδμιο, καθώς τα επίπεδα του μολύβδου έχουν μειωθεί από τότε που κυκλοφορούν κυρίως καταλυτικά αυτοκίνητα. Το Νοέμβριο, πάντοτε έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών, όμως αυτή τη φορά έχουμε ένα επεισόδιο που διαρκεί πάνω από έξι συνεχόμενες ημέρες. Το στοιχείο που αναφέρεται ότι έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις και εκτός κέντρου, είναι λογικό να συμβαίνει καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια διασκορπίζονται στην ευρύτερη περιοχή».
Οι μετρήσεις
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, χτες στις 11 το πρωί στο σταθμό του κέντρου (Εγνατία) μετρήθηκαν 175 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές της προηγούμενης ημέρας (Τρίτη 22 Νοεμβρίου) ήταν: 155 mg στην οδό Λαγκαδά, 144 mg στην οδό Εγνατία, 97 mg στην οδό 25ης Μαρτίου και 107 mg στο σταθμό Επταπυργίου.
Από τις επίσημες μετρήσεις το σοβαρό «επεισόδιο ρύπανσης» ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη με 102 μικρογραμμάρια μέση ημερήσια τιμή, και συνεχίστηκε την Παρασκευή με 125 για να φτάσει την Κυριακή και τη Δευτέρα πάνω από τα 170 μικρογραμμάρια ανά κ.μ.
Για την επιβολή έκτακτων μέτρων πρέπει επί πέντε ημέρες οι μετρήσεις να υπερβαίνουν τα 110 μικρογραμμάρια.
Ανεπισήμως και οι σταθμοί του Πανοράματος, της Καλαμαριάς και του Κορδελιού έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες πολύ υψηλές συγκεντρώσεις πάνω από τα 100 μικρογραμμάρια, χωρίς όμως να έχουν δημοσιοποιηθεί οι επίσημες μετρήσεις.
Φύσα... αέρα
Οι μετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με την ΕΜΥ δε θα μεταβληθούν σημαντικά σήμερα και αύριο. Πάντως αναμένεται να εξασθενήσει η θερμοκρασιακή αναστροφή, η οποία έχει «εγκλωβίσει» τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της πόλης, σε ύψος μέχρι 800 μέτρα, γεγονός που ενδέχεται να βελτιώσει την κατάσταση και τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων. Ουσιαστική βελτίωση εκτιμάται ότι θα έχουμε το Σαββατοκύριακο, με την ενίσχυση των βορείων ανέμων, όμως από τη Δευτέρα, υπάρχουν αρνητικές προβλέψεις ότι το φαινόμενο της αναστροφής ενδέχεται να επιστρέψει, καθώς εξασθενούν οι βοριάδες και οι άνεμοι στρέφονται σε νοτιάδες. Μάλιστα η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί περίπου για μία εβδομάδα.
Πόλεμος ανακοινώσεων
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι «ο δήμος προχώρησε άμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν, για πλύσιμο των κεντρικών δρόμων και έλεγχο της κυκλοφορίας από τη Δημοτική Αστυνομία». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κώστας Γκιουλέκας, κάλεσε «το δήμαρχο Γ. Μπουτάρη να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που προέκυψαν από τους δύο σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», αλλά και να «παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση ή οξυνθεί τις επόμενες ημέρες». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Χρήστος Μάτης, αμφισβήτησε ότι γίνονται μετρήσεις περιφερειακά του κέντρου της πόλης από την Περιφέρεια και κάλεσε τον αντιπεριφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα να «δημοσιοποιήσει επιτέλους τα στοιχεία των τιμών που κατέγραψε το τελευταίο δεκαήμερο το επίσημο δίκτυο των τριών σταθμών μετρήσεων αερίων ρύπων του πολεοδομικού συγκροτήματος, το οποίο βρίσκεται στην ευθύνη του. Μόνον έτσι θα τεκμηριώσει την απόφασή του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στο κέντρο και στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με ευχές, και όχι με τα συγκεκριμένα μέτρα, που προβλέπονται μετά την υπέρβαση των ορίων συναγερμού. Αν βέβαια, οι σταθμοί δουλεύουν...». Τέλος, με ανακοίνωσή της η «Οικολογία Αλληλεγγύη» τονίζει ότι «η εγκληματική αδράνεια για τα μικροσωματίδια συνεχίζεται» και προσθέτει ότι «η χύτρα με τη σούπα των ρύπων βράζει πολλά χρόνια τώρα, αλλά εδώ και 6 μέρες έκλεισε το καπάκι της και δύσκολα θα αποφύγουμε την έκρηξη. Αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο. Ζητάμε την αλήθεια, τον προγραμματισμό, το σχέδιο δράσης και την πορεία υλοποίησής του, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε, ο καθένας με το μερίδιο ευθύνης του, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μέρες κινδύνου. Ζητάμε από όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος να συνεργαστούμε και να πιέσουμε ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέτρα».

  πηγη  http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=120216

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου