29.12.11

INTERVIEW / Υour hand in mine


Συνέντευξη : Hermes Sky 













Είμαι πολύ περήφανος για αυτό  το νέο μουσικό κύμα όπου μπόρεσε και τρύπωσε μέσα στην ¨μιζέρια των καιρών ¨ και  ,γιατί ανήκει στην δική μου γενιά  , αλλά πάνω από όλα γιατί  αυτοί που το πλαισιώνουν όντως έχουν κάτι να μας πουν . Από αυτήν την πληθώρα νέων καλλιτεχνών  , ξεχώρισα ένα μουσικό ντουέτο και  με αφορμή την πρόσφατη performance τους  στο Coo Bar πριν από λίγο καιρό ,  αποφάσισα να σας τους παρουσιάσω.  Οι Your Hand in Mine είναι δύο  τύποι  από τη Θεσσαλονίκη, ο Μάνος και ο Γιώργος. Όπου με την όμορφη και ταξιδιάρικη   folk  -  post  μουσική τους  μας ταξιδεύουν  εδώ και λίγα χρόνια  σε  μέρη φανταστικά , δείχνοντας μας πως η μουσική είναι εδώ ακόμη και σε παράξενες εποχές και πως ακόμη και το σκοτάδι όταν είναι τόσο μελωδικό ακτινοβολεί  μια αισιοδοξία , άξια να σπάσει κάθε υποτιθέμενη κρίση στα μυαλά μας  και να ωθήσει το όνειρά μας  προς την δημιουργία τους !



 Ας  γνωριστούμε πρώτα με τους your hand in mine
2-3 λόγια για εσάς, την προσωπική σας δουλειά , σημεία που εσείς θεωρείτε σημαντικά για την δουλειά σας
Το σχήμα των Your Hand in Mine, είναι ουσιαστικά ένα όχημα στο οποίο μπαίνουμε κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη να ταξιδέψουμε και να εκφραστούμε μέσω της μουσικής. Είναι ο κόσμος που φτιάχνεται όταν νιώθουμε την όρεξη και τη δημιουργικότητά μας να συγχρονίζεται. Ως τώρα αυτός ο κοσμος έχει αποτυπωθεί σε ένα EP, και δύο άλμπουμ εκ των οποίων το ένα είναι sountrack. 



Το νέο σας άλμπουμ έχει τον τίτλο  Garden Novels  , θα ήθελα μέσα σε λίγες λέξεις να μου περιγράψετε πως θα ήταν αυτός ο κήπος αν υπήρχε .
Θα έκλεινε σίγουρα μέσα του τις ιστορίες των ανθρώπων που πέρασαν από κει, περισσότερο ή λιγότερο αντιληπτές από τον επισκέπτη. Θα υπήρχαν ζωντανά σημάδια και μνήμες μέσα σε μια φαινομενικά πυκνή ερημιά.   

Το όνομα σας από ότι γνωρίζω το έχετε πάρει από τους  Explosions in the sky  , oι οποίοι είναι μια post  rock μπάντα που προσωπικά μου αρέσει πολύ  . Στις μελωδίες σας εκτός όμως από την post 'αύρα' που διαισθανόμαστε  έχετε έντονα εισαγάγει το folk στοιχείο με ακορντεόν , μαντολίνο και διάφορα άλλα  όργανα . Αυτό ήταν εξ' αρχής στις επιρροές σας η είναι κάτι που ήρθε στην πορεία ? 
Η postrock ήταν η μουσική που μας γοήτευσε περισσότερο ως ακροατές και που μας επηρρέασε στις πρώτες μας απόπειρες σύνθεσης, ενώ το φολκ στοιχείο υπαγορεύεται ακόμη κυρίως λόγω των οργάνων που χρησιμοποιούμε. 4 χρόνια πριν, το πρότζεκτ ξεκίνησε με την ιδέα να παίξουμε post με ακουστικά όργανα...

Κάτι έχω ακούσει για μια συλλογή από παιδικά όργανα , ισχύει ?
Ισχύει, όχι όμως με την έννοια ότι είμαστε συλλέκτες, απλώς η απλότητα και η αμεσότητα που επιζητούσαμε στον ήχο, ήρθε έτοιμη μέσω των παιδικών οργάνων. Ανάμεσα σ'αυτά, toy piano, μελόντικά, παιδικά synth, σφυρίχτρες, παιδικό κανονάκι, μεταλλόφωνο νηπιαγωγείου κλπ...






Δεδομένου του ότι έχετε καλύψει μια ταινία ηχητικά . Επηρεάζεστε καθόλου από τις  εικόνες γύρω σας  είτε ταξιδεύοντας είτε  κινούμενοι μέσα στις πόλεις ?
Αναμφίβολα ναι. Η διεργασία όμως του να περάσει κάτι στο υποσυνείδητό σου και να διαμορφώσει αργότερα και τις μουσικές σου τάσεις, είναι κάτι άκρως μυστήριο και ανεξήγητο. Ποτέ δηλαδή δεν νιώσαμε τις επιρροές να συμβαίνουν. Είμαστε ό,τι βλέπουμε, ό,τι ακούμε και με όποιους επικοινωνούμε και αυτό φαίνεται μόνο εκ του αποτελέσματος.

Μιας και είστε από την Θεσσαλονίκη , θέλω να μου πείτε πως βλέπετε το κοινό της πόλης στα live σας . Αισθάνεστε πως υπάρχει στήριξη  εδώ ?
Ειδικά μετά την τελευταία μας συναυλία, νιώσαμε μεγάλη χαρά, αλλά μας φάνηκε και περίεργο αν θέλεις, πώς κάτι που ξεκίνησε σαν κάτι κατεξοχήν προσωπικό  έτυχε να αφορά και να ενδιαφέρει τόσο κόσμο.






 Tο  artwork στο  live σας στο Coo ήταν πολύ όμορφο ποιος το σχεδίασε ?
Το αφισάκι και το stage design τα σχεδιάσαμε εμείς. 

Τι πρέπει να έχει ένας χώρος για να σας εμπνεύσει στο να βγει  ένα όμορφο live  ?
Θα θέλαμε να παίζουμε σε χώρους που μας βγάζουν κάτι το ιδιαίτερο, που κουβαλούν μέσα τους μια μικρή ιστορία, αντιληπτή σε όλους είτε μόνο σε μας.


Πως βλέπετε  όλο αυτό το νέο μουσικό  κύμα (βλέπε . monika,my wet calvin, electric litsny , lolek, Marietta fafouti, etten,tango with lions, baby guru,larry gus, felizol.) στην ανεξάρτητη ελληνική σκηνή που ουσιαστικά έχει ξεπηδήσει μέσα από το διαδύκτιο   ?
Τα θαύματα του διαδικτύου είναι λίγο πολύ γνωστά. Χαιρόμαστε ειλικρινά που και εμείς όπως και οι μπάντες που αναφέρεις είχαν την τύχη να πέσουν σε τόσο καλό timing, όσον αφορά τη δημιουργική τους περίοδο και την έκρηξη των νέων μέσων. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία ενός καλλιτέχνη να μπορεί να βρίσκει βήμα για έκφραση και ανταπόκριση από τον κόσμο, ειδικά εν μέσω των τραγικών συνθηκών που διαμορφώνονται.

Ξυπνάτε  το πρωί ανοίγετε το you tube , ποιές λέξεις πληκτρολογείτε  πιο συχνά στην αναζήτηση ?
Δεν τυχαίνει να ασχολούμαστε με το youtube ιδιαίτερα. Συνήθως πέφτουμε πάνω σε link από φίλους.

Τι σας εκνευρίζει  περισσότερο στον χώρο της μουσικής   στην χώρα μας  ?
Η αδιατάραχτη υπεροχή του "ντιρι ντάχτα" έχει σταματήσει πια να μας εκνευρίζει, συνηθίσαμε. Το χειρότερο που βλέπουμε να συμβαίνει είναι πως ενώ υπάρχουν απίστευτοι χώροι για συναυλίες, φυσικοί ή κατασκευασμένοι, μένουν αναξιοποίητοι και οι μουσικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν να εκθέτουν το έργο τους σε μαύρα κουτιά με απαράδεκτη ακουστική.



Αγαπημένο μουσικό album και ταινία ?
Το διαχρονικό έπος των Godspeed You! Black Emperor, "Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven"...και η ταινία που έχει δει ο καθένας μας 8 φορές είναι το High Fidelity.












Ευχαριστώ θερμά  τους yhim !
Δείτε την σελίδα της μπάντας εδώ και ενημερωθείτε για την μουσική , αλλα και για τα νέα τους .

OFFICIAL LINK

VIDEOS


Δισκογραφία (χρονολογικά):

01. Your Hand in Mine s/t EP (ανεξάρτητη κυκλοφορία)
02. Aerotone netlabels Electronica Unplugged 2 (συμμετοχή με 1 κομμάτι)
03. Yurovision 2007 compilation by vinyl microstore  (συμμετοχή με 1 κομμάτι)
04. City Campers compilation by the Sound of Everything (συμμετοχή με 4 κομμάτια)
05. Watermark compilation by EMI (συμμετοχή με 1 κομμάτι)
06. Every Night Dreams OST (ανεξάρτητη κυκλοφορία)
07. Every Night Dreams, music for Mikio Naruse’s Film “Yogoto no Yume” (Inner Ear/2008)
08. The Garden Novels LP (Inner Ear/2011)




Live εμφανίσεις:


   Εμφάνιση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ως μουσικό βραδυνό του Μουσείου και ως παράλληλη εκδήλωση του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θες/νίκης. (04-12-10) 
Παρουσίαση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της νέας δισκογραφικής δουλειάς «The Garden Novels», με αφορμή την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων 2011. (17-05-11)
 




(αναδημοσίευση απο  e-magazine  : rouamat.com ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου